研究開発

品質保証

主要な研究成果(対外発表)

2021年

2021年3月18日

ビール製造工程の微生物管理向上への一貫した取り組み(技術賞受賞講演)

日本農芸化学会 2021年度大会 / 町田 賢司
2021年3月18日

低苦味価ビールにおけるグラム陽性芽胞菌の増殖性評価

日本農芸化学会 2021年度大会 / 町田 賢司

2019年

2019年6月4日

Comprehensive analysis of polyfunctional thiols in new flavor hop Mosaic by thiol-specific extraction with Selectable 1D/2D/3D GC-SCD/Q-TOF-MS

37th EBC Congress / Koji Takazumi

2017年

2017年3月7日

STQ法を用いた酒類の残留農薬分析の検討

日本農薬学会 / 福田 有希

2016年

2016年10月29日

チオール特異的抽出と1次元2次元3次元切替GC-Q-TOF-MSによるホップ (Humulus luplus L.) 品種Mosaic中のチオール解析

第60回 香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会 / 高澄 耕次
2016年8月26日

水銀を使用しないチオール分析法の開発

日本食品科学工学会 第63回大会 / 高澄 耕次
2016年8月15日

Isolation and identification of antibacterial compounds against gram-negative anaerobic bacteria from beer.

World Brewing Congress 2016 / Hajime Nakata
2016年8月13日

Development of a new quantitation method for polyfunctional thiols and its application for investigation of the characteristic aroma of “flavor hops.”

World Brewing Congress 2016 / Koji Takazumi

2015年

2015年6月15日

Determination of Wheat Protein in Beer by FASPEK Wheat/Gluten(Gliadin) ELISA Kit II: 2014 BCOJ Collaborative Work

2015 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / T. Watanabe

2013年

2013年5月20日

Detection and identification of beer spoilage bacteria using T-RFLP

2013 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / H. Kanda
2013年3月26日

飲料中の微量アルコールの簡易測定法の開発

日本農芸化学会 2013年度大会 / 高柳 純司

2012年

2012年3月24日

グアイアコールを産生するAlicyclobacillus 属細菌の迅速検査

日本農芸化学会 2012年度大会 / 石原 武雄

2011年

2011年9月29日

固相抽出自動化装置(ITSP)を用いた残留農薬一斉分析法の検討

第102回 日本食品衛生学会 / 山浦 信明
2011年6月10日

A new method for analyzing characteristic flavor of beer using Selectable 1D/2D GC-MS-Olfactometry

2011 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / K. Tokita

2010年

2010年9月

新規凝集力評価法による乳飲料長期安定性の迅速評価

日本食品科学工学会大会 / 井上 孝司※ / 共同発表先 京都大学

2008年

2008年8月

加振法による分散系粒子の凝集力の評価

日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司※ / 共同発表先 京都大学

※2012年12月31日以前:ポッカコーポレーションとして

主要な研究成果(投稿論文)

2022年

2022年7月

ビール製造工程の微生物管理向上への一貫した取り組み
安全・安心を目指した微生物検査の新技術導入と実用化の歩み

化学と生物 / 60(7), 361-365 / 町田賢司,仲田 創,神田 一,中北保一,高橋寿洋,土屋陽一
2022年6月

新たな偏性嫌気性菌ビール増殖菌の発見とその性状調査

日本醸造協会誌 / 117(6), 392-399/ 仲田 創

2019年

2019年4月

Prevotella cerevisiae sp. nov., beer-spoilage obligate anaerobic bacteria isolated from brewery wastewater

International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 69(6), 1789-1793 / Hajime Nakata, Hajime Kanda, Yasukazu Nakakita, Takeshi Kaneko, Youichi Tsuchiya
2019年3月

Rapid Single Cell Detection of Lactic Acid Bacteria in the Beer Using Bioluminescence Method

Biocontrol Science, Vol.24, No.1, pp 29-37/ Toshihiro Takahashi, Yasukazu Nakakita, Takeshi Nakamura

2017年

2017年10月

Quantitation Method for Polyfunctional Thiols in Hops (Humulus lupulus L.) and Beer Using Specific Extraction of Thiols and Gas Chromatography-Tandem Mass Spectrometry

Analytical chemistry, DOI: 10.1021/acs.analchem.7b02996, pp 11598–11604 / Koji Takazumi

2015年

2015年12月

Determination of Wheat Protein in Beer by FASPEK Wheat/Gluten (Gliadin) ELISA Kit II (2014 BCOJ Report)

Journal of the American Society of Brewing Chemists, 73(4), 370-371 / T.Watanabe

2014年

2014年3月

A New Method for Analyzing the Characteristic Flavor of Beer Using Selectable One-Dimensional or Two-Dimensional Gas Chromatography-Olfactometry/Mass Spectrometry

J. Am. Soc. Brew. Chem., 72(2), 154-161. / Keita Tokita
2014年1月

Evaluation of long-term stability of milk beverages by a novel method for rapid determination of aggregation forces between colloidal particles

Food Hydrocoll, Vol.34, pp177-183 / INOUE Takashi / 共著 京都大学

2010年

2010年1月

Effects of bacteriostatic emulsifiers on stability of milk-based emulsions

J Food Eng, Vol.96, NO.2, pp185-191 / INOUE Takashi※ / 共著 京都大学

※2012年12月31日以前:ポッカコーポレーションとして

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