製造・加工技術
主要な研究成果(対外発表)
2024年
- 2024年8月30日
-
瓶内二次発酵工程がもたらすワインの特徴香解明
日本食品科学工学会 第71回大会 / 小栗 真帆
- 2024年5月29日
-
Novel methods for evaluating beer foam quality: Improving customer satisfaction with higher foam regenerative ability
39th EBC Congress / Nanako Ishinabe
- 2024年5月27日
-
Practical use of dry hopping with SORACHI ACE in the large brewery
39th EBC Congress / Ryo Nishimura
- 2024年5月27日
-
Effectiveness of Using Lipoxygenase-less Malt on the Flavor Stability of Non-Alcoholic Beer (NAB)
39th EBC Congress / Chisa Tanigawa
- 2024年3月25日
-
ビール泡品質の新規評価方法の開発2 泡の再生力の評価と再生力に差が生じる原因の追究
日本農芸化学会 2024年度大会 / 石鍋 菜々子
- 2024年3月25日
-
ビール泡品質の新規評価方法の開発1 二次元色彩計を用いたフロスティーミストの定量化
日本農芸化学会 2024年度大会 / 飯牟礼 隆
- 2024年3月24日
-
酵母の醸造特性・物質変換に着目したビールテイスト飲料の品質向上と商品開発(技術賞受賞講演)
日本農芸化学会 2024年度大会 / 佐藤 雅英、蛸井 潔、大沢 千晶、新井 健司、谷川 篤史、朝田 圭、渡 淳二
2023年
- 2023年10月7日
-
Study on characteristic aroma in special beers brewed with coriander seeds: Profiling of flavor compounds derived from different growing areas
2023 Master Brewers Conference / Kiyoshi Takoi
- 2023年10月7日
-
Analytical characterization of mouthfeel using a tribological method with test-brewed beers
2023 Master Brewers Conference / Tomohiro Koizumi
- 2023年10月6日
-
Terroir Effects in Hops: Differences in the Content of Volatile Thiol Compounds between Areas Impacts Beer Flavor
2023 Master Brewers Conference / Yuto Furukawa
- 2023年6月5日
-
Achieving Novel Flavor Characteristic of Beer by Steam Distillation of Hops
2023 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting(ASBC) / Satoshi Tezaki
- 2023年6月5日
-
Search of hop-derived contributors on the cooling sensation of beer: finding of new mechanism of the formation of cooling sensation with three flavor compounds
2023 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting(ASBC) / Seishu Otori
- 2023年6月5日
-
Effects of using aged hops in combination with various flavor compounds on the aroma of beer
2023 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting(ASBC) / Chisa Tanigawa
- 2023年5月30日
-
フレーバーホップの香りを探る
洋酒技術研究会2023年5月講演会 / 蛸井 潔
2022年
- 2022年10月4日
-
白加賀完熟梅酒の特徴香について
令和4年度 日本醸造学会大会 / 藤田 悠
- 2022年8月22日
-
ホップに由来する冷涼感寄与成分の探索:3成分の相互作用による新たな冷涼感形成メカニズムの発見
日本味と匂学会 第56回大会 / 大取 靖秀
- 2022年5月30日
-
Flavor evaluation of beer with the addition of oak during the brewing process
38th EBC Congress / Mayu Ohata
- 2022年5月30日
-
Biotransformation of terpenoids derived from various herbs and spices during fermentation
38th EBC Congress / Chiaki Osawa
- 2022年3月16日
-
HTST(High Temperature Short Time)製麦によるビール香味耐久性向上
日本農芸化学会2022年度大会 / 時園 佳朗
2021年
- 2021年10月1日
-
Temporal Check All That Apply(TCATA)法を用いたビールの繰り返し評価
令和3年度 日本醸造学会大会 / 小泉 智洋
2020年
- 2020年3月27日
-
本格麦焼酎のフルーティーな香りに4-Ethylguaiacolが及ぼす影響
日本農芸化学会 2020年度大会 / 熊丸 陽奈
- 2020年3月27日
-
醸造工程中に失われる香りから見出されたビールらしさに寄与する香気成分
日本農芸化学会 2020年度大会 / 成瀬 史子
- 2020年3月27日
-
ミントビールの発酵による香気成分の変化について
日本農芸化学会 2020年度大会 / 大沢 千晶
- 2020年3月26日
-
超長期熟成したビールの「熟成香」に寄与する香気成分に関する研究
日本農芸化学会 2020年度大会 / 大畠 麻由
- 2020年2月25日
-
ホップについて
静岡クラフトビールの会 / 蛸井 潔
2019年
- 2019年9月6日
-
ホップの香りをGC-MSで科学する
JASIS2019 / 蛸井 潔
- 2019年8月30日
-
におい嗅ぎ分析による麦焼酎の香気特徴の解明
日本食品科学工学会第66回大会 / 熊丸 陽奈
- 2019年8月7日
-
柑橘果肉の耐熱性を効率的に高める方法
第20回 日本食品工学会年次大会 / 高柳 純司
- 2019年6月14日
-
Behavior of hop-derived volatile thiols during the harvest period in European and American flavor hops
2019 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / M. Uemoto
- 2019年6月4日
-
Unique varietal aroma of the ‘SORACHI ACE’ hop
37th EBC Congress / Ayako Sanekata -
Investigation of factors affecting beer foam color applying a novel technique using two-dimensional colorimeter
37th EBC Congress / Azusa Asai
- 2019年6月2日-6日
-
Raw materials including anthocyaninscould change the concentration of diacetylin brewing
37th EBC Congress / Atsushi Tanigawa
- 2019年3月7日
-
The benefits of hop blending during dry-hopping
ASBC Webinar / Kiyoshi Takoi
2018年
- 2018年10月10日 - 11日
-
「果実酢」を使用したRTDの美味しさの解明
平成30年度 日本醸造学会大会 / 坂口 淳哉
- 2018年8月12日
-
Development of a novel technique for evaluating beer foam color
Brewing Summit 2018 / Azusa Asai
- 2018年6月23日
-
ホップ品質の多角的な解析とその応用(技術賞受賞講演)
日本農芸化学会 関東支部例会 / 蛸井 潔
- 2018年3月17日
-
「焦がしもろみ製法」による芋焼酎の製造およびその条件の最適化
日本農芸化学会 2018年度大会 / 滝沢 隆一
- 2018年3月15日
-
ホップ品質の多角的な解析とその応用(技術賞受賞講演)
日本農芸化学会 2018年度大会 / 蛸井 潔
- 2018年2月27日
-
ホップの香りに挑む~基礎研究から商品開発まで~
平成30年 東北ビール研究会 / 蛸井 潔
2017年
- 2017年10月21日
-
日本生まれのフレーバーホップ 「ソラチエース」の特徴香について
日本農芸化学会 関東支部例会 / 谷川 篤史
(2017年度大会 トピックス賞受賞講演)
- 2017年10月11日 - 12日
-
「焦がしもろみ製法」による芋焼酎の製造
平成29年度 日本醸造学会大会 / 滝沢 隆一
- 2017年8月30日
-
ビールの泡の色を定量化する~2次元色彩計によるビールの泡の測定
日本食品科学工学会 / 浅井 梓
- 2017年7月25日 - 28日
-
Behavior of hop-derived flavor compounds during beer production and their contribution to the varietal aroma of ‘flavor hop’
International Brewers Symposium on Hop Flavor and Aroma in Beer / Kiyoshi Takoi
- 2017年7月14日
-
酵母の関与で形成されるホップの品種特有香
酵母細胞研究会 第192回例会 / 蛸井 潔
- 2017年6月28日
-
Anthocyanins Contribute to Red Wine Flavor
68th ASEV National Conference / Kei Asada
- 2017年6月4日
-
Effect of hop harvest date on the thiol contents in hop cone
2017 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / M. Uemoto
- 2017年5月14日 - 18日
-
Identification of geranic acid contributing to varietal aroma in SORACHI ACE and synergy with other hop-derived flavour compounds(大会Best Poster賞)
36th EBC Congress / Atsushi Tanigawa -
High-throughput mechanical measurement of brewing yeast cells by atomic force microscopy
36th EBC Congress / Ryota Aritomo
- 2017年3月17日 - 20日
-
日本生まれのフレーバーホップ 「ソラチエース」の特徴香について
日本農芸化学会 2017年度大会 / 谷川 篤史
(2017年度大会 トピックス賞)
2016年
- 2016年10月19日 - 20日
-
赤ワイン製造中のアントシアニンがジアセチル生成に与える影響(I)
平成28年度 日本醸造学会大会 / 谷川 篤史 -
赤ワイン製造中のアントシアニンがジアセチル生成に与える影響(II)
平成28年度 日本醸造学会大会 / 朝田 圭 -
ホップ香気成分の相互作用に関する研究(技術賞受賞講演)
平成28年度 日本醸造学会大会 / 蛸井 潔
- 2016年8月16日
-
The varietal aroma of ‘Sorachi Ace’: Identification and characterization of unique flavor compounds
World Brewing Congress 2016 / Ayako Sanekata
- 2016年8月14日
-
The progress of brewing technology and new product development in Japan.
World Brewing Congress 2016 / Takeshi Nakamura
- 2016年8月13日
-
Sapporo's consistent endeavor for improvement of beer foam stability.
World Brewing Congress 2016 / Takeshi Nakamura
- 2016年6月5日
-
Identification of unique flavor compounds derived from ‘SORACHI ACE’ hop, known as a popular ‘flavor hop’ among the U.S. craft brewers
17th International Symposium on Olfaction and Taste (ISOT 2016) / Ayako Sanekata
- 2016年3月29日
-
並行複発酵による乳からのアルコール発酵の可能性
日本農芸化学会 2016年度大会 / 脇田 義久
2015年
- 2015年9月19日
-
ビール泡品質向上への一貫した取り組み
日本農芸化学会中部・関西支部合同大会 / 中村 剛
- 2015年7月13日
-
Development of an innovative soy milk beverage manufacturing process
2015 Institute of Food Technologists Annual Meeting & Food Expo / N. Tsuchimoto
- 2015年6月17日
-
Very high gravity brewing:Effects of the processes on fermentation in 30°Plato wort
2015 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / Y. Muraoka
- 2015年6月15日
-
Improvement of Wort Foam Stability by Yeast-Derived Substances
2015 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / Y. Katayama
- 2015年5月24日 ‐ 26日
-
Recent research on hop-derived beer flavor: variety-specific flavor compounds and their behavior during beer production
35th EBC Congress / Kiyoshi Takoi
- 2015年3月26日
-
農芸化学技術賞受賞講演 「ビール泡品質向上への一貫した取組み」
日本農芸化学会 2015年度大会 / 中村 剛
2014年
- 2014年11月6日 - 7日
-
Behavior of hop-derived flavor compounds during beer production and their contribution to the varietal aroma of “FLAVOR HOP”
BCOJ 24th Annual Meeting / Kiyoshi Takoi
- 2014年10月8日 - 9日
-
焼酎濾過温度の香味への影響
平成26年度 日本醸造学会大会 / 松田 豊
- 2014年10月2日 - 4日
-
フレーバーホップ由来の特徴的な香気成分間の相互作用の解析
日本味と匂学会 第48回大会 / 蛸井 潔
- 2014年8月
-
交流高電界殺菌技術を用いた新規果汁製造ラインとその効果
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司 -
アクアガスをバインダとした粉末食品造粒技術の開発
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司 / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2014年6月6日
-
Analysis of beer foam stability-affecting vacuolar protease PrA and its relevant proteins
2014 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / K. Saeki
- 2014年6月5日
-
Characteristic analyses of a special bottom-fermenting yeast with a fruity elegant flavor
2014 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / K. Asada
- 2014年3月29日
-
ビールの泡持ちを低下させる液胞プロテアーゼPrAと関連するタンパク質の解析
日本農芸化学会 2014年度大会 / 佐伯 圭
2013年
- 2013年10月16日 - 17日
-
ホップ由来のモノテルペンアルコール類の発酵過程での変動にホップ添加時期が及ぼす影響
平成25年度 日本醸造学会大会 / 蛸井 潔
- 2013年9月
-
アクアガスを利用した澱粉造粒工程におけるバインダ添加量削減技術の開発
農業食料工学会年次大会 / 井上 孝司 / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2013年8月23日
-
ホップを醸す~酵母が生み出すホップの香り
日本生物工学会中部支部 第2回 CHUBU懇話会 / 小杉 隆之 -
静岡プロジェクトと静岡麦酒の開発
日本生物工学会中部支部 第2回 CHUBU懇話会 / 中村 剛
- 2013年8月
-
アクアガスによる新規造粒技術の開発
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司 / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 -
アクアガスバインダによる流動層造粒工程の効率化
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司 / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2013年5月28日
-
Screening of flavour compounds in beer and brewing material using TRP channel assay(大会Best Poster賞)
34th EBC Congress / C. Sato
- 2013年5月19日
-
Construction and application of sensory evaluation system of hop aroma using standardized hop boiling method
75th American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / K. Koie
2012年
- 2012年10月12日
-
酒類における香りへの取り組み:過去・現在・未来
アロマ・サイエンス・フォーラム / 蛸井 潔
- 2012年9月27日
-
自然界から分離したSaccharomyces cerevisiaeによるビール醸造
平成24年度 日本醸造学会大会 / 小川 雅裕
- 2012年7月28日 - 8月1日
-
Observation of flocculation protein during propagation of brewing yeasts
World Brewing Congress 2012 / K. Asada -
A new method for estimating the premature yeast flocculation potential of malts using 180mL scale fermentation
World Brewing Congress 2012 / Y. Muraoka -
The effects of insufficient nutrition on flavor compounds production, propagation and fermentation of yeast
World Brewing Congress 2012 / M. Sato -
Development of 0.00% - alcohol beer focusing on bitterness and body like normal beer
World Brewing Congress 2012 / T. Kosugi -
Analysis of hop-derived flavor compounds in the U.S. hops
World Brewing Congress 2012 / Kiyoshi Takoi
- 2012年6月
-
ミルク入りコーヒーにおける乳化剤添加量が好熱性通性嫌気性細菌芽胞の発育に及ぼす影響
日本食品化学学会総会 / 中谷 一記※
- 2012年3月25日
-
ベトナムにおける発酵食品からの微生物の探索
日本農芸化学会 2012年度大会 / 加戸 久生
- 2012年3月6日
-
Behavior of hop-derived flavor compounds during beer production and their contribution to the flavor of hopped beer
2nd Technisch-technologisches Seminar Weihenstephan / Brauwelt / Kiyoshi Takoi
2011年
- 2011年10月4日
-
酵母の早期凝集現象を誘発する麦芽由来因子の検出法に関する研究
平成23年度 日本醸造学会大会 / 村岡 康弘
- 2011年6月11日
-
Biotransformation of monoterpene alcohols by lager yeast and their contribution to the citrus flavor of beer
2011 ASBC Annual Meeting / Kiyoshi Takoi
- 2011年6月10日
-
Investigation of essential nutrients for yeast propagation and fermentation for low malt and no-malt type beer beverages brewing
2011 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / A. Tanigawa
- 2011年5月23日
-
Gushing suppression of barley by mixing gushing negative malt (Gushing negative malt can reduce the gushing potential of barley?)
33th Congress European Brewery Convention / Y. Katayama
- 2011年3月1日
-
ホップの香りを探る
第41回 静岡コロキウム / 蛸井 潔
2010年
- 2010年9月8日 ‐ 10日
-
ビール中の香気成分間の相互作用の解析
日本味と匂学会 第44回大会 / 蛸井 潔
- 2010年9月14日
-
ビタミンB6が発酵中の酵母の代謝に与える影響について
平成22年度 日本醸造学会大会 / 新井 健司
- 2010年6月17日
-
Analysis of flavor compounds by yeasts in insufficient nutrition II - Studies on brewing yeast indole production and the tryptophan pathway.
2010 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / T. Arai -
Tetra-hydro-iso-alpha-acid (THIAA), reduced compound derived from hop bitter acid, contributes to the prevention of osteoporosis.
2010 American Society of Brewing Chemists Annual Meeting / M. Ozaki
2009年
- 2009年9月2日 ‐ 4日
-
ビール醸造におけるテルペンアルコール代謝の意義−Citraホップの香気特性の解析−
日本味と匂学会 第43回大会 / 蛸井 潔
- 2009年5月10日 ‐ 13日
-
Identification of novel unique flavor compounds derived from Nelson Sauvin hop and synergy of these compounds
32th EBC Congress / Kiyoshi Takoi
2008年
- 2008年10月
-
交流高電界処理による耐熱性芽胞菌および耐熱性カビの殺菌(1)―酸性飲料をターゲットに―
缶詰時報 / 井上 孝司※ / 共同発表先 日本缶詰協会 -
交流高電界処理による耐熱性芽胞菌の殺菌(2)―低酸性飲料をターゲットに―
缶詰時報 / 丹伊田 穣寿※ / 共同発表先 日本缶詰協会
- 2008年9月17日 ‐ 20日
-
Nelson Sauvinホップの新規香気成分とその相互作用による香気のエンハンス
日本味と匂学会 第42回大会 / 蛸井 潔
- 2008年8月
-
交流高電界処理による各種食品の通液効果
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司※ / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
2007年
- 2007年8月
-
交流高電界処理による各種微生物胞子の殺菌
日本食品工学会年次大会 / 井上 孝司※ / 共同発表先 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2007年7月26日 ‐ 28日
-
Nelson Sauvinホップの新規香気成分の同定
日本味と匂学会 第41回大会 / 蛸井 潔
- 2007年5月6日 ‐ 9日
-
Identification of novel unique flavor compounds derived from Nelson Sauvin hop and development of a new product using this hop
31th EBC Congress / Kiyoshi Takoi
※2012年12月31日以前:ポッカコーポレーションとして
主要な研究成果(投稿論文)
2024年
- 2024年4月
-
副産物の新規活用に関する取り組み事例
食品の包装, 55(2), 62-64./ 成瀬 史子, 小泉 智洋, 谷川 知沙
2023年
- 2023年12月
-
Effective hopping with blends containing Sorachi Ace
BRAUWELT International, 41(VI), 376-379./ Kiyoshi Takoi, Atsushi Tanigawa, Ayako Sanekata
- 2023年11月
-
Interesting Behavior of Geranic Acid during Beer Brewing Process: Why Could Geranic Acid Remain at Higher Level only in the Beer using Sorachi Ace Hops?
J. Agric. Food Chem., 71(47), 18489-18498./ Ayako Sanekata, Atsushi Tanigawa, Kiyoshi Takoi, Youichi Tsuchiya
- 2023年10月
-
Unique characteristics of geranic acid derived from Sorachi Ace hops
BRAUWELT International, 41(V), 298-301./ Kiyoshi Takoi, Atsushi Tanigawa, Ayako Sanekata
- 2023年8月
-
Hopfengabe mit Sortenmischungen
BRAUWELT, 163(33), 825-828./ Kiyoshi Takoi, Atsushi Tanigawa, Ayako Sanekata
- 2023年7月
-
Besondere Eigenschaften der Geransäure im im Sorachi Ace hopfen,
BRAUWELT, 163(29), 710-713./ Kiyoshi Takoi, Atsushi Tanigawa, Ayako Sanekata
2022年
- 2022年12月
-
なぜソラチエースで醸造したビールからはレモングラスの香りがするのか?-ソラチエースに特異的に含まれるゲラン酸の特性(1)-
日本醸造協会誌, 117(12), 838-848./ 實方 綾子、谷川 篤史、蛸井 潔
- 2022年12月
-
Hypothesis of synergy between Sorachi Ace-derived geranic acid and various flavour compounds contributing to characteristic beer aroma.
BrewingScience, 75(Nov / Dec), 120–132/ Atsushi Tanigawa, Ayako Sanekata, Kiyoshi Takoi, Koji Takazumi, Ichiro Matsumoto, Yasuyuki Nakayama
- 2022年10月
-
The influence of foam membrane strength on head retention
BRAUWELT International, 40(V), 330-332./ Kiyoshi Takoi
- 2022年8月
-
Factors influencing beer head retention
BRAUWELT International, 40(IV), 236-239./ Kiyoshi Takoi
- 2022年8月
-
Schaumstabilität von Bier, Teil 2: Der Einfluss des Schaumhaftvermögens
BRAUWELT, 162(33), 832-834./ Kiyoshi Takoi
- 2022年8月
-
Schaumstabilität von Bier, Teil 1: Faktoren der Schaumhaltbarkeit und Schaumanalyseverfahren
BRAUWELT, 162(32), 794-797./ Kiyoshi Takoi
- 2022年1月
-
Effect of “Late Harvest” of Hops (Humulus lupulus L.) on the Contents of Volatile Thiols in Furano Beauty, Furano Magical, and Cascade Varieties
J. Agric. Food Chem. , 70(2), 607-614 / Mitsuhiro Uemoto*, Kiyoshi Takoi, Atsushi Tanigawa, Koji Takazumi, Kensuke Ogushi, Koichiro Koie, and Narushi Suda
2021年
- 2021年12月
-
Influence of hop bitter acids and their derivatives on beer foam stability evaluated using customer-oriented Foam Collapse Time (FCT) method
BrewingScience , 74(Nov / Dec), 141–150 / Kiyoshi Takoi
- 2021年8月
-
クラフトビールにおけるホップ品種特有香をめぐる研究:応用から基礎研究へ
アロマリサーチ , 22(3), 229-235 / 蛸井 潔
- 2021年6月
-
ビールの香気成分
醸造の事典(朝倉書店), 240-241. / 蛸井 潔
- 2021年6月
-
ビールの泡品質と関連成分
醸造の事典(朝倉書店), 246-247. / 飯牟礼 隆
- 2021年4月
-
Do branched chain fatty acids invariably produce off-flavours?
Brauwelt International、39(II),74-77 / Kiyoshi Takoi
2020年
- 2020年12月
-
食品の製造プロセス(清涼飲料水)
食品製造に役立つ食品工学辞典、ISBN978-4-7699-1658-8,265-268 / 井上孝司、高柳純司
- 2020年8月
-
複合発酵による乳からのアルコール発酵の可能性
アグリバイオ、4(10), 37-39. / 脇田 義久
- 2020年8月
-
On the Fate of Hop-Derived Branched-Chain Fatty Acids in Beers
Brauwelt International、38(IV), 242-246. / Kiyoshi Takoi
- 2020年8月
-
Verzweigtkettige Fettsäuren: Verursachen sie immer einen Fehlgeschmack?
Brauwelt、160(30-31), 790-793. / Kiyoshi Takoi
- 2020年7月
-
Was geschieht mit den verzweigtkettigen Fettsäuren in Bier?
Brauwelt、160(27), 727-731. / Kiyoshi Takoi
- 2020年6月
-
Behavior of hop-derived flavor compounds during beer production and their contribution to the varietal aroma of 'flavor hop'.
Hop Flavor and Aroma (Proceedings of the 2nd International Brewers Symposium) 、pp 119–138 / Kiyoshi Takoi
- 2020年3月
-
革新的殺菌技術を利用した果汁製造ラインの実用化
JATAFFジャーナル、vol.8、NO.3,pp10-14 / 井上孝司、大澤直樹、西川秀嗣、平光正典、高柳純司
2019年
- 2019年12月
-
Behaviour of hop-derived branched-chain fatty acids during fermentation and their sensory effect on hopped beer flavours
BrewingScience,72(Nov/Dec),196–206/ Kiyoshi Takoi
- 2019年12月
-
添加方法はホップ香気成分の組成にどのように影響しているのか?-ホップ香気成分の品種間差の解析(1)-
日本醸造協会誌,114(12),758-766/ 蛸井 潔
- 2019年12月
-
果汁製造ラインへの交流高電界殺菌技術の実用化
日本食品工学会誌, Vol.20,NO.4, pp131-136, / 井上孝司、大澤直樹、西川秀嗣
- 2019年10月
-
"Flavor Hops" varieties and various flavor compounds contributing to their "Varietal Aromas": A review
MBAA Technical Quarterly, 56(4), 113-123. / Kiyoshi Takoi
- 2019年9月
-
アクアガス(微細水滴含有過熱水蒸気)を利用した粉末食品の造粒技術
食品工学会, Vol.20,NO.3、A13-A15 / 井上 孝司
- 2019年6月
-
On the Fate of Hop-Derived Branched-Chain Esters
Brauwelt International, 37(III), 186-192. / Kiyoshi Takoi
- 2019年4月
-
New classification of geraniol-rich hops
Brauwelt International, 37(II), 130-136. / Kiyoshi Takoi -
Was geschieht mit den verzweigten Estern des Hopfens?
Brauwelt, 159(14), 391-399. / Kiyoshi Takoi
- 2019年3月
-
Neue Klassifizierung von Hopfen mit hohen Geraniolgehalten
Brauwelt, 159(11), 299-305. / Kiyoshi Takoi
- 2019年3月
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香り成分に着目した、ヱビス with ジョエル・ロブションの開発-ロングセラーブランドにおける新価値創出-
化学と生物, 56(3), 194-199. / 望月 佐和子、蛸井 潔
- 2019年1月
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ホップ品質の多角的な解析とその応用-ホップを育種し、守り、使いこなす-
化学と生物, 56(1), 10-14. / 蛸井 潔、糸賀 裕、岡田 行夫、鯉江 弘一朗
2018年
- 2018年12月
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複合発酵による乳からのアルコール発酵の可能性
日本乳酸菌学会誌, 29(3), 145-151 / 脇田 義久 -
Behaviour of hop-derived branched-chain esters during fermentation and unique characteristics of Huell Melon and Ekuanot (HBC366) hops
BrewingScience, 71(Nov / Dec), 100–109 / Kiyoshi Takoi
- 2018年10月
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Identification and Characterization of Geranic Acid as a Unique Flavor Compound of Hops (Humulus lupulus L.) Variety Sorachi Ace
J. Agric. Food Chem., 66(46), 12285−12295 / Ayako Sanekata, Atsushi Tanigawa, Kiyoshi.Takoi
- 2018年6月
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アクアガス(微細水滴含有過熱水蒸気)を利用した粉末食品の造粒技術
化学工学誌, 82(6), 314-315 / 井上 孝司
- 2018年7月
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よりよいビールの泡をめざして-物理的な側面から化学的な側面まで-
温古知新, 55, 99-107. / 蛸井 潔 -
ホップ由来香気成分の発酵挙動・香気相互作用の解析とそのビール醸造への応用-ビールのホップ香をデザインする-
化学と生物, 56(7), 508-512. / 蛸井 潔
2017年
- 2017年12月
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Systematic analysis of behaviour of hop-derived monoterpene alcohols during fermentation and new classification of geraniol-rich flavour hops
BrewingScience, 70(Nov / Dec), 177–186 / Kiyoshi Takoi
- 2017年11月
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ビールの香りの研究最前線
アロマリサーチ, 18(4), 316-317. / 蛸井 潔 -
ブレンドホッピングによるビールの‘調香’-ホップ香気成分の相互作用の解析(4)-
日本醸造協会誌, 112(11), 737-745 / 蛸井 潔
- 2017年10月
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Synergies between Hop-Derived Flavour Compounds
Brauwelt International, 35(V), 359-362 / Kiyoshi Takoi
- 2017年8月
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Blend-Hopping Based on Scientific Evidence
Brauwelt International, 35(IV), 262-264 / Kiyoshi Takoi -
Synergien zwischen hopfenbasierten Aromastoffen
Brauwelt, 157(34), 969-973. / Kiyoshi Takoi
- 2017年7月
-
Hopfenblends -wissenschaftlich erforscht
Brauwelt, 157(27-28), 783-787. / Kiyoshi Takoi
- 2017年1月
-
Diferencias en los compuestos aromáticos del lúpulo en cervezas lupuladas en frio
Brauwelt En Español ,21(1/17), 24-29. / Kiyoshi Takoi
2016年
- 2016年12月
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Control of Hop Aroma lmpression of Beer with Blend-Hopping using Gerani-rich Hop and New Hypothesis of Synergy among HOP-derived Flavour Compounds
BrewingScience, 69(Nov / Dec), 85-93 / Kiyoshi Takoi -
Die Suche nach dem Sortenaroma
Brauwelt, 156(48-49), 1445–1449. / Kiyoshi Takoi
- 2016年8月
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Varietal difference of hop-derived flavour compounds in dry-hopped beers
Brauwelt International, 34(IV), 234-239 / Kiyoshi Takoi
- 2016年5月
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食品の交流高電界殺菌技術
日本食品科学工学会誌, Vol.63, NO.5, pp185‐189 / 井上 孝司 / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
Inactivation of Microorganisms in Liquid Foods by High Electric Field Alternating Current -
Construction and Demonstration of a standardized HOP Boiled water Extraction Method and its application for a sensory Evaluation system of HOP Aroma characteristics
Journal of the American Society of Brewing Chemists, 74(3), 183-190 / Koichiro Koie
- 2016年4月
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ビールの泡―基礎研究から応用開発まで―
日本醸造協会誌, 111(4), 195-203 / 蛸井 潔
- 2016年3月
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ビール泡品質向上への一貫した取組み
化学と生物, 54(3), 212-215. / 中村 剛
- 2016年2月
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Varietal difference of hop-derived flavour compounds in late-hopped/dry-hopped beers
BrewingScience, 69(Jan / Feb), 1-7 / Kiyoshi Takoi
2015年
- 2015年7月
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ビールをはじめとする酒類の香り研究について-近年の成果とトレンド-
日本醸造協会誌, 110(7), 479-488 / 蛸井 潔
- 2015年6月
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アクアガス(水蒸気‐水二相)バインダによる粉末食品造粒技術の開発
日本食品工学会誌, Vol.16, No.2, pp 83-87 / 井上 孝司 / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
Development of Powdered Food Granulation Technology by Using The Aqua-Gas Binder (Steam-Water Two-Phase Binder)
2014年
- 2014年12月
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フレーバーホップ由来の特徴的な香気成分間の相互作用の解析
日本味と匂学会誌, 21(3), 463–466. / 蛸井 潔 -
クラフトビールの香りをgeraniol代謝で読み解く-ホップ香気成分の相互作用の解析(3)-
日本醸造協会誌, 109(12), 874-881 / 蛸井 潔
- 2014年3月
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水蒸気―水二相バインダによる流動層造粒における加水量削減技術の開発
日本食品工学会誌, Vol.15, NO.1, pp25-35 / 井上 孝司 / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 -
Screening of geraniol-rich flavor hop and interesting behavior of β-citronellol during fermentation under various hop-addition timings
J. Am. Soc. Brew. Chem., 72(1), 22-29. / Kiyoshi Takoi
2013年
- 2013年11月
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酒類における香りへの取り組み:過去・現在・未来
アロマリサーチ, 14(4), 381-385. / 蛸井 潔
- 2013年4月
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Flavour compounds contributing to the characteristic flavour of new aroma hop cultivars
Brauwelt International, 31(II), 86-91 / Kiyoshi Takoi
- 2013年2月
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酵母のgeraniol代謝が醸し出す柑橘の香り-ホップ香気成分の相互作用の解析(2)-
日本醸造協会誌, 108(2), 88-97 / 蛸井 潔
2012年
- 2012年8月
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Aromaverbindungen und der typische Geschmack von Aromahopfen-Neuzüchtungen
Brauwelt, 152(32), 916–921 / Kiyoshi Takoi
- 2012年5月
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バイオよもやま話 ビール造りの研究とは?
日本生物工学会誌, 90(5), 242–245. / 谷川 篤史 -
麦芽を全く使わない新ジャンル(第3のビール)の開発
日本生物工学会誌, 90(5), 235–237. / 潮井 徹 -
ソーヴィニオン・ブランの香りのするホップ-ホップ香気成分の相互作用の解析(1)-
日本醸造協会誌, 107(5), 306–316. / 蛸井 潔
2010年
- 2010年12月
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ビール中の香気成分間の相互作用の解析
日本味と匂学会誌, 17(3), 503–506. / 蛸井 潔 -
The Contribution of Geraniol Metabolism to the Citrus Flavour of Beer: Synergy of Geraniol and β-Citronellol Under Coexistence with Excess Linalool
J. Inst. Brew, 116(3), 251–260 / Kiyoshi Takoi
- 2010年4月5日
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Biotransformation of Hop-Derived Monoterpene Alcohols by Lager Yeast and Their Contribution to the Flavor of Hopped Beer
J. Agric. Food Chem., 58(8), 5050–5058 / Kiyoshi Takoi
2009年
- 2009年12月
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ビール醸造におけるテルペンアルコール代謝の意義-Citraホップの香気特性の解析-
日本味と匂学会誌, 16(3), 641–644. / 蛸井 潔
- 2009年8月11日
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Specific flavor compounds derived from Nelson Sauvin hop and synergy of these compounds
BrewingScience, 62(July / August), 108-118 / Kiyoshi Takoi
- 2009年6月
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Inactivatio of Alicyclobacillus acidoterrestris in Orange Juice by High Electric Field Alternating Current
Food Sci. Technol. Res, Vol.15, NO.3, pp185-191 / Takashi Inoue※ / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2009年3月25日
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Identification and Characteristics of New Volatile Thiols Derived from the Hop (Humulus lupulus L.) Cultivar Nelson Sauvin
J. Agric. Food Chem., 57(6), 2493-2502 / Kiyoshi Takoi
2008年
- 2008年12月
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Nelson Sauvinホップの新規香気成分とその相互作用による香気のエンハンス
日本味と匂学会誌, 15(3), 579–582. / 蛸井 潔
2007年
- 2007年12月
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Nelson Sauvinホップの新規香気成分の同定
日本味と匂学会誌, 14(3), 463–466. / 蛸井 潔 -
Identification of novel unique flavor compounds derived from Nelson Sauvin hop and development of a new product using this hop
Proc. 31st EBC Congr., 31, 241-251. / Kiyoshi Takoi
- 2007年9月
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交流高電界による各種微生物胞子の殺菌
日本食品工学会誌, Vol.8, NO.3, pp123-130 / 井上 孝司※ / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
- 2007年4月
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交流高電界処理による柑橘果汁ペクチンエステラーゼの失活
日本食品科学工学会誌, Vol.54, No.4, pp195-199 / 井上 孝司※ / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
Inactivation of Pectinesterase in Citrus Juice by High Electric Field AC Treatment
- 2007年3月
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交流高電界処理における電極内部の温度分布の解析
食品総合研究所研究報告, No.71, pp27-32 / 井上 孝司※ / 共著 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所
Computer Fluid Dynamics study on heating liquid food by High Electric Field AC
※2012年12月31日以前:ポッカコーポレーションとして
- 感性・データサイエンス
- 素材・機能研究
-
製造・加工技術
- 品質保証
- サステナビリティ